Свято на вулиці нашого Героя

7 травня біля Меморіалу пам'яті полеглим на фронтах Другої світової війни азотчиків пройшла церемонія покладання квітів з нагоди 76-ї річниці Перемоги над нацизмом, Дня пам'яті і примирення.

За багаторічною традицією, урочисто корзини квітів поклали до Меморіалу загиблих азотчиків керівники підприємства АТ "ДНІПРОАЗОТ", голова профкому і глава ради ветеранів підприємства, керівники управлінь і служб заводу.

Уже другий рік пандемія не дозволяє провести біля Меморіалу великий традиційний мітинг Перемоги за участю ветеранів, працівників підприємства, школярів - представників усіх поколінь, зустріч яких і є знаком дбайливого зберігання пам'яті про страшну війну. Ніхто не забутий, але щоб пам'ятати, треба серцем відчути, як далеко і близько від нас друга світова, якими були наші Герої. Адреса «ДНІПРОАЗОТ» і Меморіалу полеглим азотчикам - вулиця С.Х. Горобця, танкіста-героя.

Степан Христофорович Горобець (1913-1942) - радянський офіцер, в роки війни командир танка 21-го танкового полку 21-ї танкової бригади 30-ї армії Калінінського фронту, Герой Радянського Союзу (1942), молодший лейтенант. Народився 8 лютого 1913 року в селі Долинське Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії в селянській родині. Навчався в рідному селі, працював машиністом газодувних турбіни на азотно-туковому заводі в місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області.

У Червоній Армії з 1941 року. У боях Великої Вітчизняної війни з вересня 1941 року.

Командир танка Т-34 21-го танкового полку (21-а танкова бригада, 30-я армія, Калінінський фронт) старший сержант Степан Горобець в оборонних боях за місто Калінін (нині Твер) 17 жовтня 1941 року провів із заходу на схід свій танк «Т-34» через зайнятий противником місто, знищуючи його живу силу і техніку. Один німецький танк PzKpfw III був знищений тараном, також кілька знищених мотоциклів, ПТО і близько 20 автомашин.

У наступі 8 лютого 1942 року в села Петелино Ржевського району Калінінської (нині Тверської) області, діючи в бойових порядках стрілецьких підрозділів, екіпаж танка «Т-34» молодшого лейтенанта Степана Горобця знищив три гармати, більше двадцяти кулеметних точок і дванадцять мінометів ворога. У цьому бою відважний офіцер-танкіст загинув смертю хоробрих. Всього на бойовому рахунку екіпажів С. Х. Горобця - 7 підбитих і знищених танків противника.

Похований в селі Браткове Старицького району Калінінської (нині Тверської) області.

Рейд танка Степана Горобця став одним з найяскравіших і найдраматичніших епізодів оборонної операції радянських військ в районі Калініна. Це був прорив через місто, зайнятий частинами вермахту, танка Т-34-76 з тактичним номером «3» на борту, яким командував старший сержант Степан Горобець.